Welkom in Westeremden
WESTEREMDEN
info
Ons dorpshuis

De oude kosterij van de hervormde kerk.

De geschiedenis ervan gaat terug tot 1535 toen op last van pastoor Hercules van Ewsum op de grond van de pastorie een kosterij werd gebouwd.
Voor deze in 1916 door de gemeente Stedum van de Nederlands Hervormde kerk te Westeremden werd gekocht, had dit gebouw 4 eeuwen dienst gedaan als kosterij en voor een deel als schoolgebouw.
De gemeente Stedum heeft het laten verbouwen tot woning voor het hoofd der school. In 1922, na de bouw van een nieuwe onderwijzerswoning, dreigde het gesloopt te worden.
Dominee ten Broek heeft het toen op een publieke veiling gekocht en er het dorpshuis in gevestigd.
in 1973 is het gebouw grondig gerestaureert en als oudste dorpshuis van de provincie Groningen door de toenmalige Hare Majesteit Koningin Juliana geopend.

De jaren die volgden zijn er veel verbouwingen uitgevoerd, veelal door vrijwilligers,ook omdat de eisen die gesteld zijn steeds strenger worden.
Ook het Dorpsplein krijgt steeds meer functie, zo is er een jeu de boules baan, een beeld van kind op koe en worden er markten gehouden.


                                                                                                   


       Bron; Westeremden anno 1975 dorp tussen stad en 't wad                                                                        Foto; 07 juni 1973 rijksfotoarchief, koningin Juliana opent dorpshuis

                                                           
                         
                                                                                    Oude ansichtkaart van voor 1910, foto gemaakt door Schrikkema

Mededelingen

U kunt ons ook vinden op www.onsdorpshuiswesteremden.nl

Algemeen
Andreaskerk
Ons dorpshuis
Dorpsarchief
Ien en om 't Wiergat
Fivelboezem
"Sterke verhalen"
Nieuwsbrief gemeente Loppersum en mededelingen
Welkom in WesteremdenNieuws en aktiviteitenVoorzieningenOrandoSport en SpelKunst en cultuurOverige verenigingenHandige linksDisclaimer