Welkom in Westeremden
WESTEREMDEN
info
Dorpsarchief
Dorpsarchief Westeremden

Deze historische verzameling is gevestigd in het ontmoetingscentrum de Viskenij en is geopend gedurende deze openingstijden.
Je vind er veel oude gebruiksvoorwerpen en ook zaken uit de WO-II maar ook boeken en films die over Westeremden zijn gemaakt.
Het geheel wordt verzorgt en beheerd door vrijwilligers uit het dorp.Natuurlijk zijn er bij de afgraving van de wierde ook veel dingen gevonden waaronder het bekende"'runehoutje" maar deze zijn opgenomen in de collectie van het Groninger museum.

Het Runehoutje heeft de tekst Adujislu meÞ Jisuhilda ofwel  Adujislu (jongensnaam) met Jisuhilda (meisjesnaam), vermoedelijk gemaakt om hun liefde te bezegenen.

     
                                 
Taxus-houtje met rune inscriptie
Foto; Groninger museum


In de middeleeuwen stond hier ook een muntslag, hier werd een penning (denier) geslagen door de muntheer Egbert I van 1057 tot 1068.
De munt heeft een kruis met in de huiken vier punten omgeven door een muntenkrans met in de buitenste ring de muntplaats EMNIGHEM (Westeremden).
In de dwarsbalk de opschrift NOTA, afgeleid van moneta en een omschrift met ECBE  RTVS.

Door een machtswisseling werd later een nieuwe Denier gevoerd maar die werd in Friesland geslagen.

 
 
Dorpsarchief in het ontmoetingscentrum de ViskenijAlgemeen
Andreaskerk
Ons dorpshuis
Dorpsarchief
Ien en om 't Wiergat
Fivelboezem
"Sterke verhalen"
Nieuwsbrief gemeente Loppersum en mededelingen
Welkom in WesteremdenNieuws en aktiviteitenVoorzieningenOrandoSport en SpelKunst en cultuurOverige verenigingenHandige linksDisclaimer